na cesto:
- 150 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia (Fala)
- 150 ml oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- 3 ČL soli
- 1 vajce
- 390 - 400 g bezlepkovej múky (Jizerka)
na varenie:
- 3 l vody + 2 PL kryštálového cukru
na potretie:
- 1 rozšľahané vajíčko
na posypanie:
- sypeme podľa chuti, môžeme použiť strúhaný syr, rôzne semienka (napr. sezam), mak, napr. potrieť len vajíčkom
V hrnci zohrejeme mlieko, rozdrobíme droždie, premiešame a pridáme olej, opäť premiešame, pokryjeme pokrývkou a necháme cca 10 min. kysnúť. Po vykysnutí dáme do misky vajíčko, kvások a soľ, premiešame. Nakoniec po častiach zašľahávame múku až kým nevznikne hladké cesto.
Cesto preložíme na dosku a vypracujeme tvar valca. Nakrájame na rovnaké kúsky, urobíme menšie gule, v ktorých pomocou varechy namočenej v múke urobíme menší otvor. Takto nachystané gule zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 - 30 min. Medzitým než nám gule nakysnú si dáme variť vodu s cukrom. Po nakysnutí nám voda vrie tak po jednom kúsku gule vložíme do vriacej vody. Necháme ich variť 1,5 min. z každej strany. Po uvarení vyberieme a necháme odkvapkať najlepšie na mriežke. Potom ich poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ich podľa chuti. Pečieme dozlatova.
Dobrú chuť :o)
Petra Vidovičová- AzBio
Záhorácka 91+421911177344
IČO: 45568308
DIČ: 10828812500
č. účtu: 2771134751/0200 VÚB Banka