- 1 liter malinovej šťavy dôkladne zbavenej zrniečok
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 želírovací prípravok Madami 1:1 (na 1 kg ovocia a 1 kg cukru), ak chceme mať džem hustejší, pridáme ešte 1 želírovací prípravok na liter šťavy, t.j. na tento recept ho použijeme dva
Šťavu dáme do hrnca, cukor zmiešame s práškom a vsypeme do šťavy. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 2-3 minúty. Naplníme do pripravených suchých pohárov. Dobre ich uzatvoríme viečkom a obrátime hore dnom na 5 minút.
Poznámka: Tento džem je podľa pôvodného receptu pre ileóznych pacientov. Je o niečo redší ako zo zomletého ovocia, nakoľko sme vzhľadom k diéte pre ileus zvolili len čistú malinovú šťavu, t.j. bez zrniečok. Ak však nie ste ileóznym pacientom, môžete namiesto čistej šťavy použiť celé maliny, t.j. 1 kg malín. Netreba ich zomlieť. Sú krehké, mäkké a varením sa už len rozvaria na požadovanú hmotu.
Petra Vidovičová- AzBio
Záhorácka 91+421911177344
IČO: 45568308
DIČ: 10828812500
č. účtu: 2771134751/0200 VÚB Banka